Egészség

Egészség

Immunrendszer

Az immunrendszer a szervezet védekező mechanizmusa, az esetleges fertőzés elleni védekezésben részt vevő sejtek, szövetek és szervek együttese. Ennek a szervrendszernek a működése az immunitásban nyilvánul meg.

A szó jelentése: védettség, mentesség.

Az immunrendszer fő feladata, hogy megkülönböztesse a saját és nem saját, vagyis idegen anyagokat. Valamint ha talál idegen anyagot, akkor azt eltávolítsa, megsemmisítse.1

A C-vitamin hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez, serkenti a fehérvérsejtek termelődését, melyek szembeszállnak a testünket megtámadó kórokozókkal, és fokozza a fehérvérsejtek működését.2

Ez történik például megfázás esetén. Ilyenkor működésbe lép szervezetünk védekező rendszere. Miközben antitesteket termel és harcol a baktériumok ellen, a fehér vérsejtek C-vitamin-tartalma jelentősen csökkenhet. Márpedig a C-vitamin-koncentráció fontos szerepet játszik a kórokozók elleni védekezés hatékonyságában.

¹Immune-Enhancing Role of Vitamin C and Zinc and Effect on Clinical Conditions Wintergerst E.S. • Maggini S. • Hornig D.H. Annals of Nutrition and Metabolism, 2006;50:85–94.

2Whiteman M, Halliwell B. Protection against peroxynitrite-dependenttyrosine nitration and 1-antiproteinase inactivation by ascorbic acid: acomparison with other biological antioxidants. Free Radic Res. 1996;25

Tudjon meg többet!

Nélkülözhetetlen a kötő- és támasztó- szöveteknek

A C-vitamin egyik legfőbb funkciója a kollagén- szintézisben való részvétel.

tovább

A C-vitamin hatása a bőrre

A "bőrvitaminként" is ismert A-vitamin mellett a C-vitaminnak is lényeges szerepe van a bőr idő előtti öregedésének megelőzésében és védelmében.

tovább

Védi a sejteket - Az egyik legfontosabb antioxidáns

A mindennapok során sejtkárosító anyagok, ún. szabad gyökök keletkeznek a szervezetben.

tovább

Elősegíti a vasfelvételt

A vas fontos szerepet játszik a fizikai teljesítőképességben. A C-vitamin segítségével a vas könnyebben szívódik fel a szervezetben.

tovább