Érdekesség

Érdekesség
mesterséges pótlás mesterséges pótlás

A legtöbb állat képes a C-vitamin termelésre

A legtöbb állat egy állandó szinten termeli a C-vitamint - 1,8 g és 13 g (!) között naponta és ez a mennyiség stressz hatására növekszik.

Ez az állandó mennyiség jóval több az ember esetében minimálisan ajánlott 80 mg-nál. Biológiai értelemben véve tehát a természet megrövidítette az emberi lényt a C-vitamin tekintetében, amit mesterséges pótlással ellensúlyozhatunk.

raktározás

Elveszhet az ételekből

A C-vitamin fő forrásai a friss gyümölcsök és zöldségfélék, pl. a narancs, a kivi, a paprika vagy a káposzta. E széles választék ismeretében nem jelenthet problémát a C-vitamin szükséglet fedezése.

A C-vitamin azonban rendkívül érzékeny anyag: tárolási körülmények miatt, oxigénnel érintkezve, fény vagy hőmérséklet hatására egyes élelmiszerek C-vitamin tartalma akár teljes egészében elveszhet.¹

Hasonló következményekkel jár, ha a zöldségeket áztatjuk, aprítjuk vagy túl hosszú ideig melegen tartjuk.

1Southgate DAT, Johnson I. Food Processing. In:Garrow JS, James WPT, eds. Human Nutrition and Dietetics, 9th Edition Edinburgh: Churchill Livingstone, 1993: 336-353.

raktározás
Fokozott igénybevétel Fokozott igénybevétel

C-vitamin szükségletünk emelkedhet

Felnőttek esetében a napi ajánlott C-vitamin bevitel 80mg.

Szükségletünk számos tényező hatására emelkedhet, így a stressz, a fokozott szellemi igénybevétel, a sport, a dohányzás, a terhesség vagy a támogatásra szoruló immunrendszer mind megnövekedett C-vitamin felhasználással jár.

A Cetebe éppen ezért 500mg C-vitamint tartalmaz, amely szervezetünk fokozott igényeit is képes kielégíteni. Hosszan tartó hatása révén mindezt 8 órán át, egyenletesen.