C-vitamin szerepe

 • 2021. 10. 11.

A C-vitamin (aszkorbinsav) szerepe a szervezetben

A C-vitamin (aszkorbinsav) esszenciális vitamin. Korábban sok tengerész halt meg C-vitamin hiánybetegségben, a skorbutban. Napjainkban azonban már a tudatos életmódnak köszönhetően fel tudjuk mérni, ha nem juttatunk be a táplálékkal elegendő C-vitamint vagy ha valamiért megnövekedett a C-vitamin szükségletünk. Ilyen esetekben a C-vitamin tartalmú készítmények segítenek a megfelelő ellátásról gondoskodni.

A C-vitamin szerves vegyület, amelyet kémiailag L-(+)-aszkorbinsavnak vagy egyszerűen aszkorbinsavnak neveznek. Amennyiben a szervezet számára hosszabb ideig nem áll rendelkezésre elegendő mennyiségű C-vitamin, néhány hónapon belül hiánytünetek jelentkeznek, amelyeket a végstádiumban skorbutnak hívnak. A 18. századig a hajóutakon a skorbut volt a leggyakoribb halálozási ok. A skorbut tünetei lehetnek a fáradtság, izomfájdalmak, spontán ínyvérzés, elhúzódó sebgyógyulás vagy az immunrendszer legyengülése.

Végül a 18. században James Lind angol hajóorvos megállapította, hogy egy, különböző táplálékokban megtalálható anyag hiánya okozza a skorbutot, és hogy a narancs és a citrom hatékony a skorbut megelőzésére és kezelésére. 1921-ben Sylvester Zilva biokémikus azoknak a citromléből izolált anyagoknak, amelyek képesek voltak a skorbut gyógyítására, a C-vitamin elnevezést adta.

Magas kitüntetés a C-vitaminért

Haworth a kémiai Nobel-díjat kapta meg 1937-ben a C-vitaminnal kapcsolatos kutatásaiért, Szent-Györgyi Albert pedig az orvostudományi Nobel-díjat.

1940 és 1980 között sikerült a C-vitamin hatásmódját és az emberi szervezetben betöltött számos funkcióját felfedezni: a C-vitamin közreműködését a sebgyógyulásban, a szervezet immunválaszában való szerepét és végül a C-vitamin „szabadgyökfogó” - antioxidáns hatását, ami által a szervezetben szabadgyökök megkötésére képes és ezzel a védelmet nyújt a sejteknek.

Hosszan tartó hatású C-vitamin

Már az 1930-as évek óta lehetséges a C-vitamin szintetikus úton való előállítása. 1984-ben a Cetebe® márkával kerül végre az első hosszan tartó hatású, nagydózisú C-vitamin termék a piacra, amelyet a szervezet tökéletesen hasznosítani tud a fokozatosan oldódó formula miatt.

A C-vitaminnak számos funkciója van a szervezetben, az egyik legfontosabb, hogy képes a szabadgyökök megkötésére. A szabadgyökök a testünkben állandóan támadják a sejteket és a szöveteket, és ha sikerül károsítaniuk a sejteket, azok elpusztulhatnak vagy mutálódhatnak. Az immunrendszernek el kell távolítania a sejttörmeléket és az elburjánzott sejteket. Ezen az általános védófunkción túl azonban további feladata is van az immunrendszernek. A kórokozók felkutatásához és ártalmatlanná tételéhez az immunrendszer fehérvérsejtjeinek C-vitaminra van szükségük. A C-vitamin segít a fehérvérsejteknek a kórokozó irányába mozogni (kemotaxis) és védi az immunsejtek membránjait. Számos tudományos vizsgálat részletesen alátámasztja ezt a fontos összefüggést.

1984: az első nagydózisú, C-vitamin-készítmény piaci bevezetése

1975–79: a C-vitamin szabadgyökfogó hatásának felfedezése

1970: a C-vitamin az egész világon érdeklődést kelt

1937: Nobel-díj az aszkorbinsav területén végzett kutatásokért

1933: a C-vitamin az aszkorbinsav elnevezést kapja

1927: a C-vitamin első izolálása

1747: a skorbut okának felfedezése

i.e. 1550-400: a skorbut tüneteinek első feljegyzése

A C-vitamin szerepe a szervezetben

A C-vitamin leginkább az immunrendszer támogatásában betöltött szerepéről ismert, de korántsem ez az egyetlen funkciója szervezetünk támogatásában.

Tudományos tények

A C-vitamin hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez

 • A C-vitamin támogatja a veleszületett immunitást
 • A C-vitamin támogatja a sejtek immunválaszát
 • A C-vitamin elsősorban a fehérvérsejtekben található
 • A C-vitamin segíti a T-limfocita sejtek életben tartását, életképességét és szaporodását. A T-limfociták a fehérvérsejtek egy fajtája, melyek elengedhetetlenek a sejtközvetített immunválaszokhoz

A C-vitamin hozzájárul a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez

 • A szervezetbe jutó oxigénmolekulák a sejtjeinkkel reakcióba lépnek, melynek melléktermékeként szabadgyökök képződnek. A szabadgyökök létrejötte káros biokémiai folyamatokhoz vezet
 • A C-vitamin antioxidáns hatásának köszönhetően segít a káros szabadgyökök leküzdésében

A C-vitamin hozzájárul az erek normál állapotának, működésének fenntartásához

A C-vitamin fokozza a vas felszívódását

 • A vas fontos szerepet játszik a fizikai teljesítőképességben. A C-vitamin segítségével a vas könnyebben szívódik fel a szervezetben

A C-vitamin hozzájárul a normál kollagénképződéshez és ezen keresztül a porcok és csontok normál állapotának fenntartásához

 

C-vitamin ellátás

A C-vitamin bevitelre nem alkalmazható a „minél több, annál jobb” szabály, mivel szervezetünk nem képes a C-vitamint nagy mennyiségben felvenni vagy raktározni. Vízoldékony vitaminról lévén szó, mikor nagyobb mennyiség jut belőle a szervezetbe, mint amennyire azonnal szüksége van, a felesleg gyorsan kiürül. Hiába szedjük tehát a C-vitamint akár rendszeresen is nagyobb adagokban, egyszerre csak adott mennyiséget vagyunk képesek hasznosítani belőle.

A C-vitamin azonban rendkívül érzékeny anyag: tárolási körülmények miatt, oxigénnel érintkezve, fény vagy magas hőmérséklet hatására egyes élelmiszerek C-vitamin tartalma akár teljes egészében elveszhet.¹

Gyors lefagyasztás esetén a vitamincsökkenést viszonylagosan minimalizálni lehet, emiatt a mélyhűtött gyümölcsök és zöldségek gyakran több C-vitamint tartalmaznak mint azok a gyümölcsök és zöldségek, amelyeket már néhány napig tároltak. Burgonya esetében akár 75%-kal is csökkenhet a C-vitamin tartalom a hosszú ideig való tárolás miatt.

¹Southgate DAT, Johnson I. Food Processing. In:Garrow JS, James WPT, eds. Human Nutrition and Dietetics, 9th Edition Edinburgh: Churchill Livingstone, 1993: 336-353

Az elnyújtott hatású készítmények áthidalják a problémát

Azonban bizonyos esetekben megnövekedhet szervezetünk C-vitamin szükséglete:

 • Terhesség és szoptatás

Terhesség esetén az anyának nem csak a saját C-vitamin szükségletét kell kielégítenie, hanem a születendő gyermek vitaminellátásáról is gondoskodnia kell, ezáltal megnövekedett szükséglet keletkezik. Az EFSA várandós nőknek napi 105 mg C-vitamin bevitel ajánl, míg babájukat kizárólag anyatejjel tápláló nőknek 155 mg-ot.

 • Sport

Sportolás közben a C-vitamin iránti igény is megnő. Az aktivitás növeli a szabad gyökök képződését. A C-vitaminra ezen gyökök leküzdéséhez van szükség.

 • Dohányzás

Antioxidáns tulajdonságainak köszönhetően a C-vitamin képes semlegesíteni a cigarettafüst számos veszélyes anyagát, és ezáltal csökkenteni a sejtek és szövetek károsodását.

 • Cukorbetegség

A cukorbetegség következtében megnövekedett vércukorszint károsíthatja a szem, a szív vagy az idegek hajszálereit. Ennek elsődleges oka a megnövekedett mennyiségű szabadgyökből származó oxidatív stressz. Ezek a szabadgyökök károsíthatják a sejtfalat, a szervezet fehérjéit és a genetikai anyagot. Ezért rendkívül fontos, hogy biztosítsuk a szabadgyök-leválasztó anyagok, köztük a C-vitamin megfelelő mennyiségben történő bevitelét.

Mivel a cukorbetegek vérében a C-vitamin koncentrációja legalább 30%-kal alacsonyabb, mint a nem cukorbetegekében, a cukorbetegeknek kétszer annyi C-vitamint kell bevenniük ahhoz, hogy a vérben ugyanolyan plazmaszintet érjenek el, mint a nem cukorbetegek. A cukorbetegek számára ajánlott C-vitamin-mennyiséget a normál étrenddel nehéz elérni.